AB de bazı kök hücrelere patent alınmasının yolu açıldı
Avrupa Adalet Divanı, gelişerek insan haline gelmesi mümkün olmayan bir organizmanın insan embriyosu olarak değerlendirilemeyeceğine ve patentinin alınabileceğine hükmetti. Böylece, Avrupa Birliği’nde bazı kök hücre araştırmaları için patent alınmasının önü açıldı.
Kök hücre araştırmaları halen emekleme aşamasında olsa da bu teknolojinin pek çok kronik hastalığın tedavisinde kullanılabileceği düşünülüyor. Ancak kök hücre araştırmalarına patent almanın üzerindeki sınırlamalar, bu araştırmaların ticari boyut kazanmasının önüne geçiyor.
Avrupa Adalet Divanı bundan üç yıl önce, insan embriyolarının kullanıldığı kök hücre araştırmalarına patent alınamayacağına hükmetmişti. ABD’li bir firma, İngiltere’de verilen, söz konusu yasağın insana ait yumurta hücrelerini de kapsadığı kararını Avrupa Adalet Divanı’na taşıdı.
Avrupa Adalet Divanı, partenogenetik olarak aktifleştirilmiş yumurta hücrelerinin belli bir dereceye kadar gelişim göstermesinin, bunların ‘insan embriyosu’ olarak değerlendirilmesi için yeterli olmadığına, dolayısıyla bu tür organizmaların kullanıldığı araştırmalar için patent alınabileceğine hükmetti.
Mahkeme, davacı firmanın kullandığı organizmaların ise bu sınıfa girip girmediği kararını İngiliz yargısına bıraktı.
Embryonik kök hücre araştırmaları, süreç içinde embriyoların tahrip olması sebebiyle etik açıdan tartışmalara yol açıyor.
kaynak : http://www.euractiv.com.tr/